Nieuwsaggregator

In de informatica is een nieuwsaggregator, ook wel feedaggregator, feedreader, nieuwslezer, RSS-lezer of gewoon een aggregator genoemd, clientsoftware of een webtoepassing die gesyndiceerde webinhoud verzamelt, zoals online kranten, blogs, podcasts en videoblogs (vlogs) op één locatie voor eenvoudig bekijken. De verspreide updates kunnen inhoudsopgaven uit het dagboek, podcasts, video’s en nieuwsitems bevatten.

nieuwsaggregator

Functie

Het bezoeken van veel afzonderlijke websites om erachter te komen of inhoud op de site is bijgewerkt, kan lang duren. Aggregatietechnologie helpt bij het consolideren van veel websites op één pagina die alleen de nieuwe of bijgewerkte informatie van veel sites kan weergeven. Aggregators verminderen de tijd en moeite die nodig is om websites regelmatig te controleren op updates, waardoor een unieke informatieruimte of persoonlijke krant ontstaat. Eenmaal geabonneerd op een feed, kan een aggregator op door de gebruiker bepaalde intervallen controleren op nieuwe inhoud en de update ophalen. De inhoud wordt soms beschreven als naar de abonnee getrokken, in tegenstelling tot gepusht met e-mail of IM. In tegenstelling tot ontvangers van bepaalde push-informatie, kan de aggregator-gebruiker zich eenvoudig afmelden voor een feed.

De feeds zijn vaak in de RSS- of Atom-formaten die Extensible Markup Language (XML) gebruiken om stukjes informatie te structureren die moeten worden samengevoegd in een feedreader die de informatie weergeeft in een gebruikersvriendelijke interface. Voordat gebruikers zich op een feed abonneren, moeten ze toepassingen voor “feedreader” of “nieuwsaggregator” installeren om deze te lezen. De aggregator biedt een geconsolideerde weergave van de inhoud in één browserdisplay of desktop-applicatie. “Bureaubladtoepassingen bieden de voordelen van een potentieel rijkere gebruikersinterface en het kunnen leveren van bepaalde inhoud, zelfs wanneer de computer niet is verbonden met internet. Webgebaseerde feedreaders bieden het grote gemak dat gebruikers toegang hebben tot up-to-date feeds van elke computer met internetverbinding. ” Hoewel sommige applicaties een geautomatiseerd proces hebben om zich te abonneren op een nieuwsfeed, is de basismanier om u te abonneren eenvoudigweg te klikken op het webfeedpictogram en / of de tekstlink. Aggregatiefuncties worden vaak ingebouwd in webportalsites, in de webbrowsers zelf, in e-mailtoepassingen of in applicatiesoftware die speciaal is ontworpen voor het lezen van feeds. Aggregators met podcasting-mogelijkheden kunnen automatisch mediabestanden downloaden, zoals mp3-opnamen. In sommige gevallen kunnen deze automatisch worden geladen op draagbare mediaspelers (zoals iPods) wanneer ze zijn aangesloten op de computer van de eindgebruiker. Tegen 2011 verschenen er zogenaamde RSS-vertellers, die nieuwsfeeds met alleen tekst verzamelden en deze converteerden naar audio-opnamen voor offline luisteren. De gesyndiceerde inhoud die een aggregator ophaalt en interpreteert, wordt meestal geleverd in de vorm van RSS of andere XML-opgemaakte gegevens, zoals RDF / XML of Atom.

Geschiedenis

RSS begon in 1999 “toen het voor het eerst werd geïntroduceerd door internetbrowserpionier Netscape”. In het begin was RSS geen gebruiksvriendelijke gadget en het duurde enkele jaren voordat het zich verspreidde. “… RDF-gebaseerd datamodel waarvan mensen binnen Netscape vonden dat het te ingewikkeld was voor eindgebruikers.” De opkomst van RSS begon in de vroege jaren 2000 toen de New York Times RSS implementeerde: “Een van de eerste, meest populaire sites die gebruikers de mogelijkheid bood om zich te abonneren op RSS-feeds was de New York Times, en de implementatie van het formaat door het bedrijf was vereerd als het ‘omslagpunt’ dat de positie van RSS als de facto standaard bevestigde. ” “In 2005 begonnen grote spelers in de webbrowsermarkt de technologie rechtstreeks in hun producten te integreren, waaronder Microsoft’s Internet Explorer, Mozilla’s Firefox en Apple’s Safari.” Vanaf 2015 waren er volgens BuiltWith.com 20.516.036 live websites die RSS gebruikten.

Soorten

Webaggregators verzamelen materiaal uit verschillende bronnen voor weergave op één locatie. Ze kunnen de informatie ook na het ophalen voor individuele klanten verwerken. Google Nieuws verzamelt en publiceert bijvoorbeeld materiaal onafhankelijk van de behoeften van klanten, terwijl Awasu wordt gemaakt als een individuele RSS-tool om informatie te beheren en te verzamelen volgens de criteria van klanten. Er zijn verschillende softwaretoepassingen en componenten beschikbaar om XML-feeds te verzamelen, op te maken, te vertalen en opnieuw te publiceren, een demonstratie van presentatieonafhankelijke gegevens.

Nieuwsaggregatie websites

Een nieuwsaggregator levert en actualiseert informatie uit verschillende bronnen op een systematische manier. “Sommige nieuwsaggregatorservices bieden ook updateservices, waarbij een gebruiker regelmatig op de hoogte wordt gehouden van het laatste nieuws over een gekozen onderwerp.” Websites zoals Google News, Drudge Report, Huffington Post, Fark, Zero Hedge, Newslookup, Newsvine, World News (WN) Network en Daily Beast waar de aggregatie volledig automatisch is, met behulp van algoritmen die contextuele analyse uitvoeren en soortgelijke verhalen groeperen, terwijl andere sites vullen automatisch geaggregeerde nieuwskoppen aan RSS-feeds van een aantal gerenommeerde reguliere en alternatieve nieuwsuitzendingen, terwijl ze hun eigen artikelen opnemen in een apart gedeelte van de website. Sommige nieuwsaggregators bieden abonnementsdiensten aan voor professionals.

Websites voor nieuwsaggregatie begonnen met door mensen geselecteerde en ingevoerde inhoud, terwijl uiteindelijk geautomatiseerde selectiealgoritmen werden ontwikkeld om de inhoud te vullen uit een reeks automatisch geselecteerde of handmatig toegevoegde bronnen. Google News werd in 2002 gelanceerd met behulp van geautomatiseerde verhaalselectie, maar mensen konden bronnen toevoegen aan zijn zoekmachine, terwijl het oudere Yahoo News vanaf 2005 een combinatie van geautomatiseerde nieuwscrawlers en menselijke redacteuren gebruikte.

Webgebaseerde feedlezers

Met webgebaseerde feedslezers kunnen gebruikers een webfeed op internet vinden en deze aan hun feedreader toevoegen. Online feedreaders zijn Bloglines, Feedly, Inoreader, Facebook News Feed, Flipboard, Digg, News360, My Yahoo !, NewsBlur, Netvibes, Tiny Tiny RSS en Journali.sm. Deze zijn bedoeld voor persoonlijk gebruik en worden gehost op externe servers. Omdat de applicatie beschikbaar is via internet, is deze overal toegankelijk voor een gebruiker met een internetverbinding. Er zijn zelfs meer gespecificeerde webgebaseerde RSS-lezers. Bijvoorbeeld, een nieuwsaggregator gemaakt voor wetenschappers: “Michael Imbeault, een HIV-onderzoeker aan de Université Laval in Quebec, lanceerde zijn volledig geautomatiseerde site genaamd” e! Wetenschappelijk nieuws “.

Geavanceerdere methoden voor het samenvoegen van feeds worden geleverd via Ajax-coderingstechnieken en XML-componenten die webwidgets worden genoemd. Variërend van volwaardige applicaties tot kleine fragmenten van broncode die in grotere programma’s kunnen worden geïntegreerd, ze stellen gebruikers in staat OPML-bestanden, e-maildiensten, documenten of feeds in één interface samen te voegen. Veel aanpasbare homepage- en portalimplementaties bieden dergelijke functionaliteit.

Naast aggregatorservices die voornamelijk voor individueel gebruik zijn, zijn er webapplicaties die kunnen worden gebruikt om verschillende blogs in één te aggregeren. Een van deze variëteiten – planeet-sites genoemd – wordt door online communities gebruikt om community-blogs op een centrale locatie te verzamelen. Ze zijn vernoemd naar de Planet-aggregator, een servertoepassing die hiervoor is ontworpen.

Feed reader-toepassingen

Feedaggregatietoepassingen worden op een pc, smartphone of tabletcomputer geïnstalleerd en ontworpen om nieuws- en interessefeedabonnementen te verzamelen en deze te groeperen via een gebruiksvriendelijke interface. De grafische gebruikersinterface van dergelijke applicaties lijkt vaak sterk op die van populaire e-mailclients, met behulp van een samenstelling met drie panelen waarin abonnementen in een frame aan de linkerkant zijn gegroepeerd, en individuele items worden doorzocht, geselecteerd en gelezen in frames op de Rechtsaf. Enkele opvallende voorbeelden zijn NetNewsWire, Flipboard, Prismatic en Zite.

Software-aggregators kunnen ook de vorm aannemen van nieuwstickers die door feeds scrollen, zoals tickertape, alerters die updates in vensters weergeven wanneer ze worden vernieuwd, macro-tools voor webbrowsers of als kleinere componenten (ook wel plug-ins of extensies genoemd), die feeds kunnen integreren in de besturingssysteem of softwaretoepassingen zoals een webbrowser. Cliënttoepassingen omvatten Mozilla Thunderbird, Microsoft Office Outlook, iTunes, FeedDemon en vele andere.

Verzamelaars van sociale nieuws

Een van de voorbeelden van aggregators voor sociaal nieuws is Digg.com. De website verzamelt de meest populaire verhalen op internet, geselecteerd en bewerkt en voorgesteld door een breed scala aan mensen. “In deze social-nieuwsaggregators dienen gebruikers nieuwsitems in (ook wel” verhalen “genoemd), communiceren ze met collega’s via directe berichten en opmerkingen, en selecteren en beoordelen ze gezamenlijk ingezonden verhalen om tot een realtime compilatie te komen van wat momenteel wordt gezien als “hot” en populair op internet. ” Verzamelaars van sociale nieuwsberichten op basis van betrokkenheid van de gemeenschap Hun reacties, betrokkenheidsniveau en bijdrage aan verhalen creëren de inhoud en bepalen wat er als RSS-feed wordt gegenereerd.

Frame- en media-bias-bewuste nieuwsaggregators

Media bias en framing (sociale wetenschappen) zijn begrippen die opzettelijk of per ongeluk verschillen in berichtgeving fundamenteel verklaren. Een eenvoudig voorbeeld is een berichtgeving over media in twee landen die in (gewapend) conflict zijn met een ander: men kan zich gemakkelijk voorstellen dat nieuwsuitzendingen, vooral als ze door de staat worden gecontroleerd, anders of zelfs tegenstrijdig zullen berichten over dezelfde gebeurtenissen (zie bijvoorbeeld Oekraïense crisis). Hoewel media-bias en framing in de sociale wetenschappen al enkele decennia handmatig worden onderzocht, zijn er pas recentelijk geautomatiseerde methoden en systemen voorgesteld om dergelijke verschillen te analyseren en aan te tonen. Dergelijke systemen maken gebruik van tekstfuncties, bijvoorbeeld NewsCube is een nieuwsaggregator die sleutelzinnen extraheert die een onderwerp anders beschrijven, of andere functies, bijvoorbeeld matrixgebaseerde nieuwsaggregatie omvat een matrix over twee dimensies, zoals in welke artikelen gepubliceerd (eerste dimensie) en in welk land ze rapporteren (tweede dimensie).

Media-aggregators

Media-aggregators worden soms podcatchers genoemd vanwege de populariteit van de term podcast die wordt gebruikt om te verwijzen naar een webfeed met audio of video. Media-aggregators zijn clientsoftware of webapplicaties die abonnementen op feeds onderhouden die audio- of videomedia-behuizingen bevatten. Ze kunnen worden gebruikt om automatisch media te downloaden, de media af te spelen in de applicatie-interface of media-inhoud te synchroniseren met een draagbare mediaspeler. Multimedia-aggregators zijn momenteel de focus. EU lanceerde het project Reveal This om verschillende mediaplatforms in een RSS-systeem in te bedden. “Geïntegreerde infrastructuur waarmee de gebruiker multimedia en meertalige digitale inhoud kan vastleggen, opslaan, semantisch indexeren, categoriseren en ophalen via verschillende bronnen – tv, radio, muziek, internet, enz. Met het systeem kan de gebruiker de service personaliseren en zal semantisch zoeken, ophalen, samenvatten. ”

Broadcatching

“Broadcatching is een veelbelovend mechanisme om de ervaring van BitTorrent-gebruikers te verbeteren door automatisch bestanden te downloaden die geadverteerd zijn via RSS-feeds.” Verschillende BitTorrent-clientsoftwaretoepassingen zoals Azureus en μTorrent hebben de mogelijkheid toegevoegd om torrents van gedistribueerde multimedia uit te zenden door de aggregatie van webfeeds. Broadcatching is de ervaring voor het smart tv-tijdperk. “Uitzenden is het downloaden van tv om op uw computer te bekijken.” Bestanden die zijn gedownload van BitTorrent moeten worden gelezen door de speciale screeningstool DiVX.

Feedfiltering

Een van de problemen met nieuwsaggregators is dat het aantal artikelen soms overweldigend kan zijn, vooral wanneer de gebruiker veel webfeedabonnementen heeft. Als oplossing bieden veel feedreaders gebruikers de mogelijkheid om elke feed te taggen met een of meer trefwoorden die kunnen worden gebruikt om de beschikbare artikelen te sorteren en te filteren in gemakkelijk te navigeren categorieën. Een andere optie is om het aandachtsprofiel van de gebruiker te importeren om items te filteren op basis van hun relevantie voor de interesses van de gebruiker.

RSS en marketing

Sommige bloggers voorspelden de dood van RSS toen Google Reader werd afgesloten. Later werd RSS echter meer als een succes beschouwd als een aantrekkelijke manier om informatie te verkrijgen. “Feedly, waarschijnlijk de meest populaire RSS-lezer van dit moment, is gestegen van ongeveer 5.000 betalende abonnees in 2013 tot ongeveer 50.000 betalende abonnees begin 2015 – dat is een stijging van 900% voor Feedly in twee jaar.” Klanten gebruiken RSS om gemakkelijker informatie te krijgen, terwijl bedrijven profiteren van de mogelijkheid om aankondigingen te verspreiden. “RSS dient als leveringsmechanisme voor websites om online inhoud naar potentiële gebruikers te sturen en als informatie-aggregator en filter voor gebruikers.” Er is echter op gewezen dat RSS, om de inhoud te pushen, gebruiksvriendelijk moet zijn om proactieve interactie te garanderen, zodat de gebruiker betrokken kan blijven zonder zich “gevangen” te voelen, een goed ontwerp om te voorkomen dat het wordt overspoeld door oude gegevens en optimalisatie voor zowel desktop als mobiel gebruik. RSS heeft een positieve impact op marketing omdat het bijdraagt ​​aan een betere ranking van zoekmachines, aan het opbouwen en behouden van naamsbekendheid en het vergroten van siteverkeer.

Hulpbronnen:
Feedreader

Nieuwsaggregator
Schuiven naar boven